Era e Keqe e Gojës dhe Era e Keqe e Frymës

    Foetor ex oris (era e keqe e gojës)

    Në praktikën e përditshme të mjekut gastrolog janë të shumta rastet e pacientëve që ankohen për erën e keqe të gojës. Disa prej shkaqeve të saj janë:

  • Sëmundje të dhëmbëve.
  • Sëmundje të mishrave të dhëmbëve.
  • Mbetjet ushqimore në hapësirat midis dhëmbëve nga pastrimi jo i mirë i tyre.
  • Duhanpirja.
  • Konsumimi i ushqimeve, që mbajnë erë të rëndë, si qepa e hudhra.
  • Infeksione të ndryshme bakteriale të fytit dhe të hundës.
  • Sëmundje të gjëndrave të pështymës.
  • Disa lloje medikamentesh që si efekt anësor kanë tharjen e pështymës.
  • Sëmundje tumorale.
  • Sëmundje psikiatrike.
  • Sëmundje neurologjike.

  • Halitosis (era e keqe e frymës)

    Era e keqe e frymës ka shkaqe të ndryshme ku vlen të përmenden:

  • Sëmundje të ndryshme të mushkërive, të mëlçisë dhe të veshkave.
  • Diabeti.
  • Helmime me lëndë të ndryshme kimike (p.sh. fosfori).
  • Sëmundje të traktit tretës:
    • Gastriti nga helikobakter pilori.
    • Divertikuj të ezofagut.
    • Trupa të huaj në rrugët e sipërme të aparatit tretës.
    • Stenoza (ngushtica) të rrugëve të sipërme të traktit tretës.
    • Ileus (bllokimi i zorrëve).

  • Jo gjithmonë është e thjeshtë për të përcaktuar shkakun e erës së keqe të gojës ose të frymës. Një ankesë e shpeshtë në të gjitha grupmoshat që dëmton cilësinë e jetës dhe që nuk duhet neglizhuar kurrsesi.


Diagnoza:

  • Vizitë gastro-hepatologjike.
  • Analiza laboratorike në gjak:
    • Gjak komplet.
    • Urinë komplet.
    • Funksioni hepatik (i mëlçisë): bilirubinë direkte, bilirubinë totale, SGOT, SGPT, ALP, PCR, LDH, GGT, fibrinogjen, albuminemi.
    • Funksioni renal (i veshkës): azotemi, kreatinemi.
    • Hekuri në gjak: sideremi, ferritinemi.
    • INR.
    • Glicemi.
    • Elektrolitet (Ca, K, Mg, Cl, Na).
  • Analiza laboratorike në feçe:
  • Analiza të tjera bakteriologjike:
    • Kulturë fyti për kandida.
    • Kulturë fyti për koke.
  • Ekografi abdominale.
  • Radiografi e toraksit (kraharorit).
  • Gastroskopi.

Parandalimi:

  • Higjiena e pastër e gojës.
  • Shmangia e ushqimeve që shkaktojnë erë të keqe të gojës.
  • Vizita gastro-hepatologjike.
  • Vizita stomatologjike.


  • KUJDES! Teksti në këtë faqe është shkurtuar dhe thjeshtësuar për t'u bërë më i kuptueshem nga pacienti mesatar. Ai ka si qëllim informimin e publikut dhe nuk duhet në asnjë mënyrë të zëvendësojë konsultat mjekësore të specializuara.